Blog

Label: Techniek

Datum: 15 april 2024

Delen:

Techniek: Van ambacht tot fabriek

Een belangrijke verandering in de geschiedenis was de industriële revolutie. Dit was een periode bestaande uit VIER verschillende fasen van economische groei en technische vooruitgang. Door de uitvinding van machines en fabrieken kon men sneller en goedkoper goederen produceren. De industriële revolutie had grote gevolgen voor de samenleving, zowel op economisch, sociaal als cultureel vlak.

De overgang van ambacht tot fabriek is een belangrijk proces in de geschiedenis van de industriële revolutie. Het betekent dat de productie van goederen niet meer afhankelijk is van de vaardigheden en het gereedschap van handmatige of ambachtelijke productiemethoden, maar van machines en gestandaardiseerde methoden in grote fabrieken.

De industriële revolutie begon als proces in de 18e eeuw in Engeland en verspreidde zich later naar andere landen. Dit proces had grote gevolgen voor de economie, de samenleving en de cultuur. De industriële revolutie bestaat uit VIER fasen met een (mogelijk) aankomende vijfde fase:

Hieronder een toelichting per fase:

Eerste industriële revolutie (1.0 - 18e eeuw)
Dit was een periode van grote technologische vooruitgang waarin machines de plaats innamen van handmatige of ambachtelijke productiemethoden. Door het gebruik van waterkracht, stoom en kolen konden machines sneller en efficiënter produceren dan handwerk of ambachten. Dit had grote gevolgen voor de economie, de samenleving en het milieu, zoals de ontwikkeling van industrieën, steden, handel en transport, maar ook de toename van armoede, ongelijkheid en vervuiling.

Tweede industriële revolutie (2.0 - eind 19e eeuw en begin 20e eeuw)
Een nieuwe golf van technologische innovatie vond plaats met nieuwe uitvindingen, zoals elektriciteit, staal, chemie, telecommunicatie en auto's. Het veranderde de manier waarop mensen werkten, leefden en handelden. De productiviteit nam toe en de standaardisatie van de producten maakte deze meer betaalbaar voor iedereen en creëerde een wereldwijde markt. Het bracht ook sociale en economische veranderingen met zich mee, zoals de groei van steden en de opkomst van migratie en arbeidsbewegingen.

Derde industriële revolutie (3.0 - 20e eeuw)
Deze derde fase wordt ook wel de digitale revolutie genoemd. Het is de periode waarin de informatietechnologie, automatisering en robotica een grote rol zijn gaan spelen in de economie en de samenleving. Door de combinatie van digitale en fysieke systemen, zoals computers, machines, sensoren en netwerken zijn de productieprocessen sneller, efficiënter en flexibeler geworden. Dit heeft echter ook nieuwe uitdagingen met zich meegebracht op het gebied van werkgelegenheid, milieu en veiligheid.

Vierde industriële revolutie (4.0 - 21e eeuw en huidig)
Een van de belangrijkste kenmerken van deze vierde en huidige fase is de toepassing van intelligente digitale technologieën om productie- en industriële processen te verbeteren en te optimaliseren. Deze technologieën omvatten Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI - Artificial Intelligence), big data, robotica en automatisering. Door deze technologieën te combineren kunnen bedrijven slimme productie realiseren en intelligente fabrieken ontwikkelen die efficiënter, flexibeler en duurzamer zijn.

Vijfde industriële revolutie (5.0 - aankomend)
De toekomst van de industrie is niet alleen slim, maar ook menselijk. Dat is de visie van sommige experts die een vijfde fase voorzien in de toekomst waarin kunstmatige intelligentie, robotica en nanotechnologie een grote rol spelen.

In deze toekomstige vijfde fase gaat het erom hoe mensen en machines op een harmonieuze manier kunnen samenwerken om nieuwe ideeën, duurzame veranderingen en klantgerichte oplossingen te creëren. Het is een voortzetting van de vierde industriële revolutie (4.0) die zich vooral richtte op slimme productie, maar in de vijfde industriële revolutie (5.0) met meer aandacht voor de menselijke factor.

Tip
Hulp nodig met het creëren van een digitale strategie, digitalisering of procesverbeteringen? Neem (vrijblijvend) contact op voor een kennismaking!