Blog

Label: Projectmanagement

Datum: 16 november 2019

Delen:

Projectmanagement: Concentratie met een TOMAAT?

Eindelijk een blog over koken ... nou NEE, maar het heeft wel met een kookwekker en een tomaat te maken! Als je tijd tekort komt of zaken uitstelt dan is de Pomodoro techniek iets voor jou! Deze techniek is gebaseerd op timemanagement waarbij je van te voren bepaald hoeveel tijd er besteed mag worden aan een bepaalde taak.

De Pomodoro techniek is ontwikkeld aan het einde van de jaren tachtig door Francesco Cirillo en is gebaseerd op timemanagement waarbij een kookwekker wordt gebruikt om specifieke periodes aan te geven waarin geconcentreerd wordt gewerkt aan een taak. Francesco gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat om deze periodes in tijd aan te geven. Het woord pomodoro betekent ook heel logisch tomaat in het Italiaans.

Deze methode is gebaseerd op timeboxing waarin een taak wordt gedaan in een vaste tijd om uitstellen, perfectionisme en tijdsverlies van de taak te voorkomen. Als je dus vaak taken uitstelt of te snel bent afgeleid dan is deze techniek geschikt voor jou. Door het toepassen van deze techniek krijg je meer focus op het resultaat en wordt tijdsverlies voorkomen.

Hoe werkt de pomodoro techniek?
Het toepassen van deze techniek is eigenlijk heel simpel. Pak een kookwekker en stel deze in op 25 minuten (een pomodoro genaamd) waarin je geconcentreerd gaat werken aan een taak die je vooraf hebt gekozen. Als de kookwekker gaat neem je 5 minuten pauze waarna weer de kookwekker ingesteld wordt op nog eens 25 minuten. Na totaal vier keer neem je een pauze van 15 minuten.

Toelichting
De Pomodoro techniek in VIJF stappen:
o    1. Kies een taak om uit te voeren.
o    2. Stel de kookwekker in op 25 minuten.
o    3. Werk geconcentreerd aan de taak, totdat de wekker gaat.
o    4. Neem een (korte) pauze van 5 minuten.
o    5. Neem elke vierde pomodoro een (lange) pauze van 15 minuten.

De sleutel tot succes van deze techniek is van te voren een lijst maken met taken die uitgevoerd moeten worden. Verdeel deze taken over een pomodoro ofwel 25 minuten. Splits de taak op in meerdere delen als de taak langer duurt dan 25 minuten. Voeg een taak toe als deze korter duurt.

Probeer alle stoorzenders tijdens de 25 minuten uit te schakelen of te negeren. Vergeet niet om op de lijst ook dingen te zetten voor de ontspanning in de pauzes tussen de pomodoro's door. Na de ontspanning ben je weer opgeladen om de taak af te ronden!

Tip
Hulp nodig? Neem (vrijblijvend) contact op voor een kennismaking!

Bronvermelding
o    The Pomodoro Technique. (z.d.). Get started. Geraadpleegd op 3 november 2019, van https://www.pomodorotechnique.com