Blog

Label: Persoonlijk

Datum18 september 2019

Delen:

Persoonlijk: Curriculum vitae

In een digitaal tijdperk van netwerksites als o.a. LinkedIn zou je kunnen zeggen dat een curriculum vitae niet echt meer van deze tijd is ... of toch wel? Ook in deze tijd is en blijft een goed opgesteld curriculum vitae een belangrijk onderdeel bij elke sollicitatie naast de welbekende sollicitatiebrief!

Wat is een curriculum vitae dan precies? Deze Latijnse woorden betekenen gezamenlijk levensloop en worden vaak afgekort in de praktijk met de kleine letters cv. Een cv is een document wat wordt gebruikt voor een sollicitatie naast de sollicitatiebrief met hierin benoemd alle feiten over wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je kunt. Het is een samenvatting van al je persoonlijke gegevens, opleidingen en cursussen, werkervaring en andere relevante zaken welke van toepassing zijn bij de sollicitatie naar die droombaan.

Een cv is een belangrijk hulpmiddel welke de potentiële nieuwe werkgever zal gebruiken om te zien of jouw kwaliteiten passen bij de functie waarop je solliciteert. Het opstellen van een cv kan best lastig zijn en in deze blog laten we je in ZES stappen zien hoe deze is opgebouwd.

Download
Voor het gemak is er onder downloads een template beschikbaar welke vrij aan te passen is als voorbeeld in MS Word.

Een goed opgesteld cv is opgebouwd uit de volgende ZES onderdelen:

1. Personalia
Personalia zijn al jouw persoonlijke gegevens die vertellen "wie je bent". Het is gebruikelijk om hier in de juiste en daarmee volgende volgorde je volledige voor- en achternaam, privé adres, postcode met woonplaats, geboortedatum, persoonlijke telefoonnummer en e-mailadres te vermelden.

Als je in het verleden met een studie een titel of graad behaald hebt dan kun je deze afkorting benoemen na je volledige voor- en achternaam (bijvoorbeeld: BSc). Eventueel kan de geboorteplaats, burgerlijke staat en je nationaliteit benoemd worden, maar deze informatie heeft verder geen directe toegevoegde waarde en is niet echt relevant voor het werk.

Het is tegenwoordig toegestaan om een pasfoto toe te voegen, maar het is niet verplicht. Bedenk wel dat de nieuwe werkgever naar je kwaliteiten moet kijken en niet moet afgaan op je uiterlijk. Natuurlijk is het niet zo heel erg moeilijk om een persoon te vinden op het internet en te bekijken hoe hij of zij exact eruit ziet. De keuze voor het toevoegen van een pasfoto is dus aan jou.

Aandachtspunt
Het is verstandig om altijd alleen je persoonlijke e-mailadres en telefoonnummer te vermelden en NOOIT dat van je huidige werkgever. Het is niet de bedoeling dat je potentiële nieuwe werkgever vooraf zonder dat jij het weet contact gaat opnemen met je huidige werkgever, want dat kan namelijk tot zeer vervelende situaties leiden.

2. Opleidingen en cursussen
In dit onderdeel volgen alle opleidingen en cursussen en vertellen "wat je hebt gedaan". Er wordt een onderscheid gemaakt tussen opleidingen en cursussen, maar de opbouw van beiden is overigens identiek.

Start bovenaan met de laatste opleiding of cursus door eerst het jaartal of jaren te benoemen waarin je de opleiding hebt gevolgd. Hierna komt de naam van het opleidingsinstituut gevolgd door de volledige naam van de opleiding. Hierachter kun je het jaartal benoemen waarin je het diploma of getuigschrift hebt ontvangen.

Aandachtspunt
Benoem alleen de opleidingen en cursussen die van toepassing zijn voor de functie waarop je solliciteert. Een cursus ‘breien’ of ‘punniken’ zijn beiden natuurlijk niet van toepassing bij een sollicitatie voor de functie van werkvoorbereider in de bouw.

Bijvoorbeeld
Opleidingen
o    2017 - 2019: NCOI / Technisch Projectleider; geslaagd september 2018
o    2013 - 2015: Avans+ / Hogere installatietechniek (HIT); geslaagd juli 2015

Cursussen
o    2016: Effectief Communiceren; getuigschrift
o    2012: Cursus MS Office (Word, Excel en Powerpoint); getuigschrift

3. Werkervaring
In het onderdeel werkervaring volgen alle werkgevers waarvoor je in het verleden hebt gewerkt en daarmee het belangrijkste onderdeel van het cv en vertelt "wat je kunt".

Start bovenaan met de laatste werkgever waarvoor je hebt gewerkt of op dit moment werkzaam bent door allereerst het jaartal of jaren te benoemen dat je er hebt gewerkt. Hierna volgt de volledige naam, de functiebenaming, korte uitleg van de werkzaamheden, adres, postcode, plaatsnaam en telefoonnummer van de werkgever.

Het is verstandig om een referentie te noemen van de persoon bij de werkgever die wellicht een goed woordje voor je kan doen bij de potentiële nieuwe werkgever. Overleg wel even vooraf met deze persoon dat je hem of haar als referentie opgeeft natuurlijk.

Aanvulling
Net begonnen met werken? Vul in dit onderdeel dan bijvoorbeeld je stages of vakantiewerk in en benadruk de overige onderdelen en vaardigheden van "wat je kunt".

4. Talen
Het spreken, lezen of schrijven van verschillende talen vertellen ook "wat je kunt". De meeste potentiële nieuwe werkgevers zijn zeker geïnteresseerd in welke talen je daadwerkelijk beheerst. Zet de verschillende talen in een overzichtelijke tabel en maak onderscheid in spreken, lezen en schrijven en vermeld bij elk onderdeel de beheersing in voldoende, goed of uitstekend.

Aanvulling
Die paar Franse woordjes van de zomervakantie voor het bestellen van een croissantje in de ochtend bij de bakker telt niet als een goede beheersing van de Franse taal!

5. Competenties
Het benoemen van jouw persoonlijke competenties kan lastig zijn en vraag hulp bij een collega of leidinggevende. Benoem maximaal vijf verschillende competenties en alleen degene die van toepassing en welke het sterkst ontwikkeld zijn voor die specifieke functie waarop je solliciteert.

Tip
Als je meer wilt weten over competenties lees dan de blog: Persoonlijk: Competenties

6. Overig
Overige vaardigheden als kennis van computerprogramma's, hobby's, interesses of vrijwilligerswerk zijn het laatste onderdeel van "wat je kunt". Dit zijn allen wel onderdelen die je alleen moet vermelden als deze van toepassing zijn op de specifieke functie waarop je solliciteert.

Computerprogramma's als MS Word of Excel zijn zeker onderdelen om hier te vermelden. Het verzamelen van postzegels is nou NIET iets dat toegevoegde waarde heeft. Vrijwilligerswerk als het organiseren van het jaarlijkse buurtfeest in het dorp of coach van het voetbalteam zijn zeker WEL relevante zaken en zeggen ook iets over jouw competenties.

Denk vooral goed na wat wel of niet toegevoegde waarde heeft alvorens het toe te voegen aan je cv.

Tip
Hulp nodig? Neem (vrijblijvend) contact op voor een kennismaking!